Από τα τέλη του 20ου αιώνα, η κινηματογραφική παραγωγή στη Χώρα των Βάσκων και στη Βασκική γλώσσα έχει συναντήσει μια μοναδική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα ένα ποικίλο φάσμα θεματικών.

Ένα πρόγραμμα ταινιών σε συνεργασία με τη Filmoteca Vasca, το Instituto Etxepare και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 – Ελεύθερη είσοδος

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

18.30

ΤΟ ΕΛΑΦΙ / OREINA (CIERVO)
(Koldo Almandoz, Ισπανία, 2018, 85’)

Ο Χαλίλ είναι ένας νεαρός άνδρας χωρίς ρίζες που ζει στα περιθώρια της πόλης, όπου η βιομηχανική ζώνη συνορεύει με τον ποταμό και το βάλτο. Επιβιώνει όσο καλύτερα μπορεί, περνώντας τις μέρες του με έναν λαθροθήρα, ο οποίος μοιράζεται ένα σπίτι στην όχθη του ποταμού με έναν αδερφό που έχει χρόνια να του μιλήσει. Στις όχθες του βάλτου οι παλίρροιες σηματοδοτούν την ώρα της αγάπης και της αδιαφορίας, της φιλίας και της εκδίκησης.

Exile Room
(Αθηνάς 12, Αθήνα)

21.00
BERTSOLARI

(Asier Altuna, Ισπανία, 2011, 90’)

Οι Bertsolari είναι αυτοσχεδιαστές του βασκικού στίχου. Αυτή η προφορική παράδοση έχει επιδέξια εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις σύγχρονες μέρες, συνδέοντας τις νεότερες γενιές με τις παλιές. Είναι μια εκπληκτική τέχνη λιτής αισθητικής στις μέρες του θεαματισμού και των ειδικών εφέ. Μια τέχνη με πολλούς οπαδούς η οποία στο μεγάλο τελικό του περασμένου πρωταθλήματος συγκέντρωσε 14.000 κόσμο για να παρακολουθήσει ζωντανά 8 Bertsolari να διαγωνίζονται μεταξύ τους.

Τρίτη 23 Μαΐου 2023 – Ελεύθερη είσοδος

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

18.30
ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ / MUGA DEITZEN DA PAUSOA (PASO AL LÍMITE)

(Maider Oleaga, Ισπανία, 2018, 80’)

Δύο γυναίκες θα γνωριστούν σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Σεμπαστιάν, μια είναι ζωντανή και κινηματογραφίστρια και η άλλη είναι η Elvira Zipitria Irastorza η οποία πέθανε το 1982. Η κινηματογραφίστρια θα ανακαλύψει πως η Elvira έτρεχε το πρώτο βασκικό μυστικό σχολείο σε αυτό το διαμέρισμα για 30 χρόνια, υπό τη σκληρή δικτατορία του Φράνκο. Έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να προστατέψει τη βασκική γλώσσα και κουλτούρα σε πολλούς τομείς. Παρά το πρωτοπόρο έργο της δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη Χώρα των Βάσκων ή πουθενά άλλού.