Το Ινστιτούτο Θερβάντες συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στην εβδομάδα ευρωπαϊκών πολιτισμών που διοργανώνει η EUNIC, η οποία φέτος ασχολείται με το θέμα της βιωσιμότητας στις διάφορες εκφάνσεις του. Το Ινστιτούτο Θερβάντες εξετάζει το θέμα της βιωσιμότητας στο περιβάλλον. Παρουσιάζει το Madrid Río, έργο αναβίωσης του ποταμού Μανθανάρες στην Μαδρίτη, διακρίνοντας τις ομοιότητες με τις περιπτώσεις των ποταμών της Αθήνας Ιλισού και Κηφισού, και προβάλλοντας δύο ταινίες: Esquese Monelos και Doñana.

Οι διαδικτυακές προβολές θα γίνουν μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ, https://video.fecha.gr

Οι ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες στα ελληνικά και θα είναι διαθέσιμες μόνο για χρήστες εντός της Ελλάδας για χρονικό διάστημα 24 ωρών από τις 00.00 στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Esquece Monelos (Ángeles Huerta, España, 2017, 75′)

Σ’ έναν ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες παρά σωματίδια στο σύμπαν. Αν όμως μπορούσαμε να τους βάλουμε τον έναν πίσω από τον άλλον, το μοναδικό πράγμα που θα βλέπαμε είναι ένα μικρό ποτάμι, ασήμαντο και ταυτόχρονα άπειρο. Κάτω από τους δρόμους της Κορούνια υπάρχει ένα ξεχασμένο ποτάμι, το οποίο όμως, όταν πλημμυρίζει, απαιτεί την κοίτη που του στέρησαν οι άνθρωποι.

 

 

Ντονιάνα, τέσσερις εποχές (Javier Molina Lamothe, España, 2014, 90′)

Το Πάρκο Ντονιάνα είναι ένας υπέροχος βιότοπος γεμάτος ζωή, γεγονότα, τοπία σε συνεχή αλλαγή. Ένας τόπος που αλλάζει το δέρμα της για να προσαρμοστεί. Η βιοποικιλότητά του και ο φυσικός του πλούτος σημαδεύονται από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Αυτός ο κύκλος που επαναλαμβάνεται διαρκώς και μας αποκαλύπτει την μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που βρίσκει καταφύγιο εκεί και μετατρέπει αυτή την έκταση σε οικολογικό κόσμημα. Το Πάρκο βρίσκεται στη νότια Ισπανία και έχει έκταση 100.000 εκταρίων, που απλώνονται στις επαρχίες Ουέλβα, Σεβίλλης και Κάδιθ. Η ταινία παρακολουθεί μέρα με τη μέρα αυτόν τον παράδεισο και μας αποκαλύπτει τέσσερα διαφορετικά Πάρκα Ντονιάνα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου.