Στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA θα γίνουν δύο παρουσιάσεις στις 29 Μαΐου 2019 για τον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο και τις μεθόδους διανομής ταινιών μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ισπανικός Κινηματογράφος ή Κινηματογράφος στα Ισπανικά; Πώς ο 21ος αιώνας αντιμετωπίζει τον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο

***Η παρουσίαση στις 16.00 ακυρώνεται λόγω προβλημάτων υγείας της καλεσμένης***

Ώρα έναρξης: 16.00
Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα. Μετρό: Πανεπιστήμιο)

Παραδοσιακά, οι Ισπανόφωνες χώρες έχουν αναπτύξει μερικές κοινές στρατηγικές για να διατηρήσουν έναν ιστορικά παραδοσιακό δεσμό ανάμεσα στην Ισπανία και στις Λατινοαμερικανικές χώρες. Μερικές από αυτές τις πολιτικές υπάρχουν ακόμη. Αλλά, ο διεθνής κινηματογράφος τον 21ο αιώνα έχει διαμορφοποιηθεί αλλιώς. Από τη μια οι Λατινοαμερικανικές χώρες έχουν μια ειδική θέση στα Φεστιβάλ με έναν χαρακτήρα που μπορούμε να εντοπίσουμε στην δεκαετία του ’60 και το «νέο κινηματογράφο» αλλά έχει σχετιστεί με τα μπλοκμπάστερ της Λουκρίσια Μαρτέλ ή του Αλεχάνδρο Ινιαρίτου, για να αναφέρουμε δύο παραδείγματα. Από την άλλη, ο Ισπανικός κινηματογράφος έχει σταθεροποιηθεί διεθνώς σε θεματολογίες θρίλερ, τρόμου και κωμωδίας. Αυτή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πως αυτοί οι δύο κινηματογράφοι μπορούν να συνυπάρξουν διεθνώς ή όχι.

Η παρουσίαση θα είναι στα Αγγλικά.

Η Μαρίνα Ντίαθ Λόπεθ έχει διδακτορικό στην Ιστορία του Κινηματογράφου και δουλεύει στο πολιτιστικό τμήμα του Ινστιτούτου Θερβάντες της Μαδρίτης. Είναι συντάκτρια κινηματογραφικών περιοδικών και έχει εκδώσει αρκετά άρθρα για τον Ισπανικό και Λατινοαμερικανικό Κινηματογράφο. Μαζί με τον Αλμπέρτο Έλενα έχουν εκδώσει τα βιβλία “Tierra en trance: el cine latinoamericano en cien películas” (1999) και “The Cinema of Latin America” (2006).

 

Η «νέα» διανομή των ταινιών μικρού μήκους. Στρατηγικές διανομής στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λατ. Αμερικής και της Ισπανίας.

 

Ώρα έναρξης: 17.00
Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα. Μετρό: Πανεπιστήμιο)

Η στρατηγική διανομής των ταινιών μικρού μήκους πρέπει να γίνεται κατανοητή ως μία δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται, όχι μόνο σύμφωνα με το είδος της ταινίας, αλλά και με άλλες μεταβλητές, όπως η ηλικία του σκηνοθέτη ή της ομάδας. Για αυτό, θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διανομής και θα επικεντρωθούμε στην αγορά των Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας.

Η παρουσίαση θα είναι στα Ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Η Μαριάν Βελάθκεθ έχει πτυχίο στην Οπτικοακουστική Επικοινωνία και μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση. Έχει δουλέψει στο πολιτιστικό τμήμα του Ινστιτούτου Θερβάντες και έχει συνεργαστεί με κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ιταλία και την Ισπανία. Από το 2016 είναι υπεύθυνη για την διαχείριση της πλατφόρμας υποβολής ταινιών, Click for Festivals.

Η παρουσίαση της Μαριάν Βελάθκεθ γίνεται με την στήριξη του προγράμματος PICE: Programme for the Internationalisation of Spanish Culture